Afvallen, welke dingen je juist NIET moet doen!

Personal training Voeding Gedrag mindset Just Personal Fit App

Wat veel mensen nog steeds niet weten is dat als je gewicht wilt verliezen, het een kwestie is van meer energie verbruiken dan innemen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Er wordt zoveel op internet gezegd en aangeboden, dat je door de bomen het bos niet meer ziet! 1 ding wat ik nu alvast zal zeggen en waar het uiteindelijk altijd om zal gaan : als jij wilt afvallen, moet je onder je energiebehoefte gaan zitten. Laat jij alles staan qua ‘slecht’ eten ( ook al een raar woord want er is eigenlijk geen slecht eten, zolang het maar in proporties blijft ) en eet je alleen maar voor jouw gevoel gezonde dingen maar val je niet af? Dan zit je per dag toch boven je energiebehoefte wat ervoor zorgt dat jij niet afvalt. Hieronder een aantal mythes die wij nader zullen toelichten en dat je wellicht helpt om nu wat wel en niet te doen.

1. Ik MOET op een dieet

Met het woord dieet is niet zoveel mis. Maar het wordt nogal vaak (bijna altijd) verkeerd gebruikt. Een dieet is een levenswijze, maar vrijwel iedereen ziet het als in een korte periode jezelf allemaal gekke eetregels opleggen (waarvan de voornaamste regel meestal extreem weinig eten is). Diëten is niet de methode om duurzaam te kunnen afslanken.

Zorg ervoor dat je je ongewenste gewoonten stap voor stap omzet in gewenste gewoonten. Afslanken is niet een kwestie domweg je voeding aanpassen. Het is zoeken naar methoden die bij jou passen en deze langzaam toepassen.

2. Terugvallen is falen

Als je een doel voor jezelf hebt gesteld, zal je daar niet in een rechte lijn naar toe gaan. Zeker niet wanneer je niet weet wat de precieze weg naar dat doel is. Als je dan terugvalt, de verkeerde afslag neemt of een verkeerde methode kiest, dan is dat niet erg. Dat kan gebeuren. Dat gebeurt. Dat gaat gebeuren.

De mensen die terugvallen zien als leer- en reflectiemoment zijn de mensen die hun doelen behalen. Mensen die denken ooh zo moet het dus niet en dan weer doorgaan. Het is vallen en opstaan. En net even wat vaker opstaan dan vallen.

3. Beperken in plaats van kiezen

Omdat afslanken een kwestie van minder energie gebruiken dan innemen is, lijkt de simpelste methode jezelf dingen ontzeggen. Geen brood meer, geen alcohol, geen frituusnacks, geen gebak, geen taart, geen chips, geen suiker, geen zuivel. Geen leven.

Jezelf dingen ontzeggen is een vervelende methode. Waarom besluit je niet keuzes te maken die passen bij je doel? Dan kies je voor een manier die bij jou past in plaats van jezelf kwellen door onthouding. Want ja, je gaat dat gebakje heus wel eten en die zak chips misschien ook wel in één streep leegeten.
Kies voor jezelf. En kies ervoor om dat niet een dagelijks onderdeel van je leven te zijn.

4. Het moet snel

Die eeuwige quick-fix lijkt op elke hoek van de straat verkocht te worden. Een detoxkuur, een 12-wekenprogramma, een wonderpil, een thermische band om je buik, het bevriezen van vet (?) en een buikspierkwartier.

Weet je wat? Quick-fixes bestaan niet. Er is geen one-size-fits all.

Je lichaam is toch ook niet van de ene op de andere dag zo geworden? Dat heeft misschien wel jaren geduurd. Jaren van gewoonten die langzaam zo op je lichaam inwerkten tot dit het resultaat was. Dan gaat het de andere kant op toch ook niet van de ene op de andere dag?

Wat je dus wel kunt doen is het in kaart brengen van die gewoonten die je niet zoveel goed brachten. En vervolgens die gewoonten proberen om te zetten naar gewenste gewoonten. Dat duurt even. Maar dan heb je dus ook een duurzamer resultaat. Daar kan geen detoxkuur tegenop.

Een detoxkuur kan trouwens helemaal nergens tegenop. Want dat is volkomen onzin.

5. Moeiteloos afslanken

Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.

Je gaat niet afslanken als je niet wilt veranderen. Ja, je kunt van jezelf vinden dat je voeding helemaal in orde is en je trainingen altijd piekfijn worden uitgevoerd, maar als je niet blij bent met je resultaat dan zul je toch wat moeten veranderen.

Je zult je best moeten doen. Daar heb je wilskracht voor nodig, maar vooral het besef dat degene die het resultaat gaat behalen jijzelf bent. En dan mag je, zowel tijdens het afslanken als wanneer je je doel hebt behaald, alleen jezelf voor bedanken. Want jij hebt keuzes gemaakt die je hier hebben gebracht. Niemand anders.

 

6.Koolhydraten schrappen

Koolhydraten maken je niet dik als je totale gemiddelde inname een calorietekort is. Dat is onmogelijk. Een teveel aan energie (calorieën) zorgt ervoor dat je aankomt, ongeacht vanuit welke bron (eiwitten, vetten of koolhydraten) deze calorieën afkomstig zijn. Dat wil overigens niet zeggen dat een voedingspatroon met weinig koolhydraten niet kan werken om op die manier een calorietekort te hanteren. Maar dat is een ander verhaal.

 

7. De ene calorie is de andere niet

Net zoals een liter een liter is, een kilogram een kilogram en een centimeter een centimeter, is een calorie een calorie. Een calorie is namelijk een eenheid om energie aan te geven. Het gaat dan ook om de context waarin bepaalde uitspraken worden geplaatst. Wat mensen eigenlijk bedoelen dat niet alle calorieën hetzelfde zijn, is dat koolhydraten, eiwitten en vetten niet hetzelfde zijn. Er bestaat niet zoiets als goede of slechte calorieën. Alle calorieën zijn hetzelfde , maar niet alle eetpatronen zijn hetzelfde. Focus je daar op.

Volgens ons is afslanken niet een kwestie van in een korte periode allemaal gekke dingen doen die je eigenlijk niet wil doen en dan wachten tot je gaat falen.

Het is een duurzaam langetermijn project waarbij je op zoek gaat naar een manier waar jij je fijn bij voelt, wat je kunt volhouden en uiteindelijk gaat zien als een levensstijl. Ja, daar zal je moeite voor moeten doen en het gaat met vallen en opstaan. Maar dan behaal je wel het resultaat dat bij je past.

Mocht je het zelf niet kunnen opbrengen om jouw gezonde leven vol te houden, of toch nog niet af te vallen ? wij bieden het complete pakket aan qua training, voeding, rust en herstel maar vooral niet te vergeten en eigenlijk het aller-allerbelangrijkste, mental coaching.

Nog vragen of ben jij geïnteresseerd en wil jij een gratis proefles?

info@jtpersonalfit.com

ONE DAY, OR DAY ONE?