Als je bewust bent en je wilt iets veranderen, en je wilt je ongewenste gewoontes omzetten in je gewenste gewoontjes, maar hoe doe je dat precies?
Vaak hoor ik klanten die bij mij komen zeggen, ik heb het al ZO vaak geprobeerd, maar het is me nog nooit gelukt.
Voor een gedragsverandering is het belangrijk dat jij jezelf nieuwe gewoontes aanleert. Door constante herhaling worden ze ook wel een automatisme.
Eerst zullen we laten zien hoe een gewoonte gevormd wordt. Elke gewoonte vormt 3 stappen.
-
REMINDER
Een trigger om bepaald gedrag uit te voeren (stoplicht dat op groen springt)
-
ROUTINE
het gedrag zelf (oversteken)
-
BELONING
Het voordeel van het gedrag (dichter bij je bestemming komen) als de beloning positief uitpakt, zul je dit gedrag herhalen als je dezelfde reminder krijgt. Door dit proces elke keer als jij deze reminder krijgt te herhalen, vorm je een nieuwe gewoonte. Maar hoe zet je nu die ongewenste gewoontes om in een gewenste gewoonte?
Om een nieuwe gewoonte te vormen is het belangrijk hiervoor een fundering te vormen. Die fundering bouw je op basis van 4 punten.
-
IDENTITEIT
Je doel is eigenlijk niet om je doel te behalen, maar om het soort persoon te worden dat een degelijk doel kan behalen. Geloof dat het mogelijk is om te veranderen en bewijs aan jezelf dat je de identiteit hebt van de persoon die je wilt worden.
-
VAARDIGHEID
Zorg dat je kleine stapjes neemt dat je er niet over na hoeft te denken. Uiteindelijk zullen die kleine stapjes consistent patronen worden. Daarom vertellen wij ook onze klanten dat een einddoel mooi is, maar juist die kleine stapjes zijn belangrijk om te maken, want dat brengt jij bij je uiteindelijke doel.
-
STRUCTUUR
Zorg voor een routine die structuur geeft aan de rest van je leven. Het maakt niet uit wat deze gewoonte is, als je dit consistent doet kan het op vele manieren impact hebben op je leven.
-
VALLEN EN OPSTAAN
Er zullen altijd momenten zijn waarop het onmogelijk is je routine te volgen. Dit betekent niet dat je plan mislukt is, het maakt je mens. Het gaat erom dat je de draad snel weer oppakt. Denk van te voren na over momenten die bij jou kunnen zorgen voor een terugval, waardoor jij sneller de draad weer kunt oppakken.
Wat mij ontzettend goed helpt om mij op het pad van het plan te houden is het creeeren van een kerngewoonte, die een wezenlijk onderdeel van je leven is en invloed heeft op al je dagelijkse bezigheden. Voor mij is die kerngewoonte mijn trainingen doen en eten voorbereiden. Als je die dan doet, dan ga je merken dat je andere gewoontes mee liften op je eerste kerngewoonte. Op het moment dat je consistent je maaltijden voorbereid en je trainingen doet, let je automatisch op dat je het in het weekend niet helemaal gaat ‘verprutsen’ en loslaat, zodat het doel van doordeweeks eigenlijk weinig effect heeft gehad.
En natuurlijk zit ik ook wel eens op bank met een zak chips en een reep tony’s. Doordat onze maandelijkse periode er weer aan komt( en ja die komt elke maand weer terug, dus het is ook geen vrijbrief om dat elke keer als excuus te nemen) of stress en verveling weet ik van mezelf dat ik dan snel naar eten grijp. Maar ik weet ook dat dat mij dan niet gelukkig maakt en niet dichter bij mijn doel gaat brengen.
Hoe lang duurt het dan die gewoonte?
Het is natuurlijk niet zo dat je binnen een week een nieuwe gewoonte vormt, gemiddeld duurt het ongeveer 66 dagen om een nieuwe gewoonte te vormen. Maar de gemiddelde mens bestaat niet, dus het vormen van een nieuwe gewoonte is afhankelijk van de persoon, de omstandigheden en het soort gewoonte. Hierdoor kan het veranderproces 60 tot 240 dagen in beslag nemen, dat zijn 2 tot 8 maanden. Dit betekent niet dat je in deze periode helemaal geen verkeerde keuzes maakt. Zo nu en dan terugvallen is menselijk en is niet erg, het maakt je doel niet ineens onbereikbaar.
CHALLENGE
Ik neem aan omdat je dit hebt gelezen dat jij misschien hier ook mee zit en dat je ook een nieuwe levensstijl wilt creëren. Stel jezelf de volgende vragen en geef hier eerlijk antwoord op. de vragen stel je puur bewust te worden van je eigen gedrag, want zonder bewustwording is verandering onmogelijk.
Vraag 1: Van welke ongewenste gewoontes ben ik mij bewust?
Vraag 2: wanneer treden deze ongewenste gewoontes op?
Vraag 3: hoe vaak per dag pas ik deze ongewenste gewoontes toe?
Vraag 4: waar ben ik wanneer deze ongewenste gewoontes voorkomen?
Vraag 5: met wie ben ik dan?
Vraag 6: wat is de trigger die dit gedrag veroorzaakt?
Schrijf dit voor jezelf eens op thuis, en ga hier mee verder aan de slag. Hopelijk is het nu een stuk duidelijker hoe het komt dat we bepaalde gewoontes hebben, maar ook hoe je die ongewenste gewoontes wilt gaan omzetten in nieuwe gewenste gewoontes. Heb jij zelf hulp nodig om jou te helpen met je doel, of wil jij begeleiding bij training en voeding? Neem dan contact met mij op via info@justpersonalfit.com en vraag naar een vrijblijvende intake.
Fijne zondag allemaal!
Liefs, Justine
Personal trainer