Val jij niet meer af? Wellicht komt het hierdoor…

Personal training Voeding Gedrag mindset Just Personal Fit App

Het is mega frustrerend als je bezig bent met een dieet en jij houdt je netjes aan een schema en valt na een tijd gewoon niet meer af. Hieronder staan een aantal dingen die je waarschijnlijk gaan helpen om deze toe te passen en dat het dan wel weer lukt. Even een stukje waarom het nu zo is. We weten nu wel dat de energie balans leidend is, als je boven je caloriebehoefte eet kom je aan, ga je eronder zitten val je af. Erg simpel toch? Niet altijd nee. Iedereen is daarbij anders en de een valt pas af met 1200 kcal en de andere bij 2000 kcal. Dat heeft met erg veel factoren te maken zoals stress en slaapfactoren/menstruatie bij vrouwen waardoor we veel vocht vasthouden maar het is ook genetisch bepaald, Blame it on the family ( grapje natuurlijk, we moeten sowieso blij zijn als we gezond zijn en ons gelukkig voelen)

Calorie tracking/ onderrapportage

Als je je calorieën bijhoudt in een app zoals My fitness pal, telt de app voor jou hoeveel calorieën je eet op een dag. Maar dan is het wel belangrijk om het zo nauwkeurig mogelijk in te vullen. Nu kan dat niet altijd omdat voedingsmiddelen verschillende groottes hebben zoals een banaan bijvoorbeeld, maar wel maar 124 kcal bevat. Een grotere banaan kan dus wel 2 keer zoveel calorieën bevatten. Wat hierbij kan helpen is dat je je eten afweegt met een keukenweegschaal zodat je zelf de grammen kan invullen en het allemaal veel nauwkeuriger wordt.

Maar ook zelfs op verpakkingen van voedsel kan zo’n verschil zitten van soms wel 200 % meer ! Hier heb je zelf geen invloed op natuurlijk maar probeer hier wel rekening mee te houden , dit geldt ook voor eten in restaurants qua sausjes, oliën , vetten die met je maaltijd zijn bereid. Probeer daarom altijd te over calculeren in je dagelijkse behoefte zodat je altijd wat speling hebt.

Fysiek activiteiten niveau

“Ik heb wel 700 kcal verbrand vandaag op de crosstrainer dus ik kan wel wat extra eten vandaag”

Helaas klopt dit ook niet helemaal. Je verbrandt heel de dag door en de apparaten in de sportschool zijn niet accuraat. Laatst kwam een vrouw naar mij toe in de sportschool en de ene loopband gaf 200 kcal verbruikt aan en waar haar vriendin opstond 150kcal (en ja met dezelfde snelheid en helling). De volgende keer ga ik wel op die andere staan hoor! Ik heb wel een beetje gelachen in mezelf natuurlijk, maar helaas werkt het zo niet. Simpelweg omdat de apparatuur niet accuraat is. Een goede krachttraining verbrand misschien tussen de 300-400 Kcal dus weet je het al wel. Probeer hierin dus ook niet te compenseren maar dat je ook sport voor je plezier en die extra calorieën die je verbrand zijn mooi meegenomen maar niet denken dat je de rest van de dag onbeperkt kunt eten omdat je je cardio hebt gedaan.

Kcal zitten (bijna) overal in, dus OOK in je overheerlijke cappuccino. Let erop dat de melk of suiker die je in je koffie doet, ook meetelt met je energiebehoefte.

Conclusie

Als je al een tijdje geen gewicht meer verliest kun je wellicht na dit artikel gelezen te hebben het beter begrijpen en het toepassen op jouw voedingspatroon. Voer je echt alles wel goed in, en als dat zo is, afhankelijk van de bovengenoemde factoren, val je nog steeds maar niet af? Dan zal je toch nog wat minder calorieën moeten verbruiken of meer bewegen. Het zijn vaak de kleine aanpassingen die nodig zijn en dan ga jij die resultaten echt wel weer zien!

Justine +316-20327968
info@justpersonalfit.com