Waarom je geen cheatdays moet nemen……

Personal training Voeding Gedrag mindset Just Personal Fit App

Zo, daar ben ik weer na een best wel lange tijd! Je kent het wel, erg druk en elke dag zeggen, shit ik moet nog een blog schrijven. Op deze zonnige zondag ga ik er maar eens aan beginnen, want ik vind het gewoon erg leuk en schrijven is best wel mijn ding geworden.

Door dit artikel zullen er veel mensen niet met mij eens zijn, maar dat hoeft ook helemaal niet, ik doe het tenslotte voor mensen die er wel wat aan hebben en die zich er in kunnen vinden. Ik zal eerst even kort uitleggen wat een cheatday nou precies is.

Wat is een cheatday?

Een cheatday is zoals je al zoal denken, een ‘cheat’ qua voeding die je normaal de hele week niet neemt. Dus 1 x per week ga jij cheaten en dat betekent (meestal) onbeperkt donuts,hamburgers,chips, vreten. Maar dan ook echt losgaan he, dus niet 1 koekje bij de koffie, nee die hele verpakking moet zo snel mogelijk op. Uhum, dat hebben wij ook altijd gedaan. Een tijdje ging dat voor mij best wel goed, maar iets sloop er wel langzaam in……..

Wat wil je bereiken met een cheatday?

De meeste coaches geven dus een eetschema waar jij je 6 dagen aan moet houden, en op dag 7 mag jij zelf bepalen wat je gaat eten. Wat je hiermee wilt bereiken is dat je uiteindelijk makkelijk vindt om je dieet vol te houden. Je kunt uitkijken naar een dag waarop jij die donuts en chocolade naar binnen werkt, best wel slim lijkt het toch? Of toch niet….

Waarom een cheatday voor mij niet goed is geweest?

Ik heb er allemaal aan meegedaan, ik keek uit naar mijn cheatday en streepte de dagen af totdat ik weer los kon gaan. Dit ging een hele tijd goed. Totdat wij besloten om niet meer mee te doen met de wedstrijd omdat ik het mentaal niet helemaal trok om op 1200 kcal te leven en elke ochtend een uur te fietsen op zolder zonder ontbijt, en elke dag bijna flauw te vallen van de honger. Dat moment ging ik natuurlijk he-le-maal los met de cheatday. Want nee ik kon er nu gewoon 7 hebben, 3 weken lang. Waarom? Omdat ik mezelf toch wel zielig vond, al die maanden hard werken en ik wilde gewoon elke dag oreo’s koekjes vreten, yep. De hele mindset was naar de klote geholpen, simpelweg omdat je een slecht beeld van voeding gaat krijgen. Als ik dan 1 koekje pakte doordeweeks, dacht ik, ach ja nu is het al weer verpest dus dan kan die hele verpakking wel op, en meteen sushi erachteraan met als dessert ben & jerry’s. Eindstand? 8 kg zwaarder in 3 weken en heel erg zwaar ongelukkig. En waarom krijg je dan een slecht beeld van voeding? Nou heel simpel, omdat je het 6 dagen per week niet mag , en die ene dag dat je het wel mag ga je jezelf helemaal misselijk eten en voel je je absoluut echt niet lekkerder. Maar omdat iedereen het doet en je coach zegt het, en heel instagram er vol mee staat met de cheatdays , we zijn allemaal hetzelfde, toch?!

Als jij een cheatday hebt per week, betekent dat dan ook dat je vent 1 x per week mag vreemdgaan?

Toen ik op de opleiding bij Chivo zat, heb ik ten eerste een heel ander beeld gekregen van voeding waar ik heel erg blij mee ben. Hij vertelde ons, ja maar denk even na, als jij 1 x per week cheat met voeding, vind je het ook normaal dat je vriend/man 1 x per week het buiten de deur doet? Uhmmmmm nee (ik tenminste nietJ). Maar zo is het eigenlijk wel. Je hebt een doel voor ogen, we weten inmiddels allemaal dat de energiebalans lijdend is. Dus waarom doen we zo fucking moeilijk en gaan we helemaal los die ene dag in de week want ja je krijgt een beeld dat die voeding erg slecht is (niks is slecht jongens, het is alleen MINDER voedzaam) en vervolgens zit je met een schuldgevoel. DAT IS PAS SLECHT! Geniet elke dag! Houd je aan je calorie inname en met een koekje of met een wijntje kan dat OOK! En dat hoeft NIET alleen die ene DAG! 80/20 regel. 80 % haal je uit voedzame producten, de overige 20 uit iets waar jij wel je hele leven het kan volhouden en waar je gelukkig van wordt.

Diëten kan iedereen, maar het blijven volhouden voor heel je leven, dat is pas een uitdaging.

Doordat je voor jezelf niet te streng bent, kan je het ook veel makkelijker volhouden. Hoe groter de restrictie, hoe groter het resultaat, hoe moeilijker het wordt om vol te houden, zo laat onderzoek zien.

 

Conclusie

Wat ik hiermee eigenlijk wil zeggen is dat het niet slim is om 1 dag te nemen waardoor je helemaal los gaat qua voeding, omdat je dan een negatief beeld krijgt van voeding, en dat je dan meer eet dan eigenlijk nodig is. Eet uit fysieke , en niet uit emotionele doeleinden. Probeer gewoon elke dag wat te nemen, zolang je maar binnen je calorie behoefte blijft, als je tenminste gewicht wilt verliezen. En als je nu een baal dag hebt, geef er dan ook gewoon aan toe. Van die ene dag kan niet alles in elkaar storten, maar als je het elke dag doet dan weer wel. Balance is the key. En niet te vergeten, iedere stap is er een. Stel doelen voor jezelf, grote, maar zeker ook de kleine doelen, want die helpen jij naar jouw uiteindelijke doel.

Morgen wens je dat je vandaag was begonnen……

Heb jij hulp nodig ? twijfel niet en stuur ons een berichtje naar info@jtpersonalfit.com

  • Wij geven personal training bij Club Pellikaan Goirle
  • Woon jij in de omgeving Goirle,Poppel,Oud-Turnhout en wil jij graag dat wij aan huis personal training komen geven, is dit ook mogelijk. Informeer naar de mogelijkheden