Wanneer wij producten slecht gaan benoemen, dan wordt het pas echt SLECHT!

Personal training Voeding Gedrag mindset Just Personal Fit App

Er wordt de laatste tijd enorm veel aandacht besteed aan voeding, altijd eigenlijk al, maar de laatste tijd in de wereld van Social media wordt dit alleen maar meer. En dan wordt er zoooooooooooveel onzin over verteld, dat je door de bomen het bos niet meer ziet, en zelfs wij als personal trainers niet meer.

Je ziet bijvoorbeeld iemand alleen maar kip,rijst en broccoli eten, dus ga je dat ook maar doen, omdat je dat lichaam mooi vindt, zou kunnen he? Dat houd je misschien een paar weken vol, maar daarna? Het is best waarschijnlijk dat je weer terugvalt in je ‘oude’ patroon omdat je lichaam dat nu eenmaal gewend is. Als je altijd iets hebt gedaan kan je het niet zomaar omgooien. Vervolgens kan het gebeuren dat je een eetbui krijgt en eet je alles wat los en vast zit. Dit fenomeen heb ik zelf namelijk ook gehad. Denken dat iets wel ‘GOED’ is voor je en het ander ‘SLECHT’. Maar waarom gaan we dan juist naar het ‘slechte’ toe en voel je je daarna rot erover?

Dat moet niet zo zijn. Van 1 stukje taart die jij neemt ga jij niet dik worden. Maar van 10 stukken taart per dag hoogstwaarschijnlijk wel. Het stuk taart is misschien dan wel minder voedzaam dan een stuk fruit, maar als jij op dat moment daar wel zin in hebt en de rest van de dag voedzame producten uitkiest is er niks aan de hand. Probeer daarom dus niet de producten met slecht te gaan bestempelen, alleen minder voedzaam.

Waarom 6 dagen gezond eten en 1 cheatday in de week? Doe je dat dan ook in je relatie? 6 dagen monogaam en 1 dag vreemdgaan? 

ik wil hier alleen maar weer het punt maken dat je dan die ene dag helemaal los gaat, je vervolgens schuldig gaat voelen en waarschijnlijk die producten als slecht bestempelen, en dat is het hele probleem van alles, dat moeten we juist niet doen.

Ik wil hier niemand mee verwijten of punten maken, want voeding is wetenschap en we weten in principe nog niet heel veel van voeding en het lichaam. Wat wij wel weten is dat de energiebalans nog steeds heel belangrijk is om gewicht te verliezen. Het afvallen is meestal niet het probleem, dat moet alleen wel lukken, maar het blijven volhouden en jouw gewicht stabiel houden, dat is het aller belangrijkste.

Daarom vinden wij het coachen zo belangrijk. Zorgen dat die mindset/die knop omgaat en jij voor de rest van je leven gewoon kan genieten van een taartje of iets anders zonder schuldgevoelens en overgewicht. Mindful eten, dat gaan wij doen! Niet denken aan wat allemaal niet meer mag, maar wat WEL mag!