Tips om je in het weekend niet helemaal te laten gaan

Personal training Voeding Gedrag mindset Just Personal Fit App

We kennen het allemaal wel, Maandag begin ik weer hoor. Of ‘ach, nu is het weekend dus nu mag het’. Tuurlijk moet je ook genieten maar niet YOLO ik vreet alles wat los en vast zit en maandag ben je 2 kg zwaarder. (nee dit is niet meteen vet, althans niet voor de meeste, maar vocht ) maar toch, dan ben je doordeweeks zo goed bezig geweest en in het weekend ‘verpest’ je het dan weer, dat is balen. En we weten allemaal, van uitstel komt………. Yes. Hieronder een aantal tips die jouw zeker gaan helpen dat je EN kunt genieten van je wijntje(s)/ uiteten /op stap gaan EN gewicht verliest en\of stabiel blijft in het weekend.

TIP 1 – Maak korte termijn doelen

Het is goed om je lange termijn doel te hebben zodat je weet wat je uiteindelijk wilt, maar die zijn vaak op de lange baan. Als jij voor jezelf korte termijn doelen stelt dus dat jij van maandag op maandag 0,5 kg wilt kwijtraken, dan is dat haalbaar om naar toe te werken. En dan zal jij je ook in het weekend niet zo laten gaan, als jij weet dat je op maandag weer op de weegschaal gaat staan.

TIP 2 – Routine

Waarom het vaak mis gaat in het weekend is omdat je dan een heel ander ritme hebt dan doordeweeks. Doordeweeks heb je meestal het zelfde ritme,je staat op, ontbijt, gaat naar werk, naar de sportschool, avondeten, nog even netflix en dan naar bed. In het weekend ga je gezellig een dagje weg of uiteten met vrienden, sociale gelegenheden. Houd voor jezelf een beetje ritme in wat je doordeweeks ook doet qua opstaan en je maaltijden op ongeveer de zelfde tijd consumeren, zo voorkom je dat je later op de dag ineens extreme trek krijgt en alles snel naar binnen werkt.

TIP 3 – Neem iets mee voor onderweg

Wat mij altijd erg irriteert is dat als ik onderweg ben en je stopt bij een benzinestation er werkelijk NIKS is wat je kunt nemen behalve saucijzenbroodjes, friet, m&m’s en redbull. Oke redbull light neem ik dan meestal wel eentje mee, moet kunnen he?! ( en ook wel eens die m&m’s). Ik vind oprecht dat ze daar iets aan moeten doen, dat zou al een hele hoop schelen voor HEEL VEEL mensen. Leg een mand met fruit voor bij de balie ipv kinder bueno’s. En yoghurtjes to go ipv worstenbroodjes. Ik neem zelf dus altijd mijn eigen tussendoortjes mee. Dat ik in ieder geval zelf kan kiezen of ik mijn eigen tussendoortje neem of toch die reep tony ‘s.

TIP 4 – Blijf bewegen

Ook al is het weekend, wil niet zeggen dat je dan alleen maar op de bank hoeft te liggen. Als je geen zin hebt in de sportschool, oke dat kan, maar ga dan lekker buiten fietsen of wandelen ( dat is al een reden om een hond te nemen haha). Of ga lekker shoppen of het huis schoonmaken( verbrandt toch ook al zo’n 300 kcal)

TIP 5 – Je mag alles eten, mits je onder je energie behoefte blijft.

Vaak denken mensen dat als ze iets ‘ongezonds’ nuttigen zoals een pizza of burger, dat ze daar van aankomen. Nee jouw lichaam weet niet of jij nu een chocoladereep neemt of een eiwitreep. Waar soms ook evenveel kcal inzitten he ?! Dus als jij weet wat je calorie behoefte is, en je blijft daaronder, dan zal jij gewicht verliezen, ook al is dat met een pizza of donut.

Maar uiteindelijk…….

Ik weet natuurlijk ook dat als je een lekker weekendje weg gaat, of je gaat gewoon gezellig wat doen in het weekend, dan moet je het proberen ook om het los te laten. Wat ik een heel goed punt vond van iemand die vertelde dit ;

Als jij later een mooi leven hebt gehad en op het einde van je leven bent, en mensen vragen aan jou, heb je nog ergens spijt van gehad van wat je vroeger wel\niet hebt gedaan? Dan weet ik wel zeker dat jij niet gaat zeggen; Ja toen ik vroeger helemaal ben losgegaan met eten dat ene weekend, dat ik aan was gekomen. Uhm nee. Maar wat je wel zou zeggen ; dat ik vroeger altijd maar met mijn lichaam bezig was is goed, maar niet dat je daardoor je sociale gelegenheden uit de weg gaat met de mensen die je lief hebt en waar je juist veel tijd mee wilt besteden, maar niet genoeg hebt gedaan omdat jij je aan je calorie behoefte moest houden. om die sixpack te krijgen. Zeg nou zelf; wat is nou het belangrijkste?

Kanttekening: als jij absoluut niet blij bent met je lichaam en je ‘moet’ afvallen voor je gezondheid is dit natuurlijk anders, maar dan nog, het komt niet aan op 1 weekend of 1 vakantie. Als je dingen met mate dingen doet en dus geniet van het leven maar ook daarbij lekker bij blijft bewegen en voedzame producten nuttigt, maakt die ene pizza geen ruk uit!

KORTOM

Het is fijn om bovenstaande tips toe te passen in de weekenden, zodat je toch wat meer ritme en routine hebt en dat je niet op maandag ochtend baalt dat wat je doordeweeks goed had gedaan in het weekend weer ‘verpest’ als het ware. Probeer hierin een balans te vinden. En zodra jij binnen je calorie behoefte zit, ongeacht wat je ook eet, zal je gewicht verliezen, dat is een feit. Dan is het aan jou wat je in het weekend gaat eten.

Hopelijk als je dit nu leest heb je wat aan de bovenstaande tips, heb je nu nog vragen over voeding of dergelijks? Je kan mij vrijblijvend een berichtje sturen, of wil je gewoon meer informatie over Personal Training? Ik geef Personal Training aan huis, maar ook bij Club Pellikaan in Goirle en in mijn eigen Just Personal Fit Gym.

Groetjes Justine
Personal trainer

info@justpersonalfit.com